Over Marja Käss

Marja Käss is docent drama, programmamaker/presentator en adviseur op het gebied van literatuur, theater en andere kunstdisciplines. Ze studeerde Nederlands en volgde de docentenopleiding drama in Arnhem. Ze presenteert diverse literaire podia en produceert en begeleidt projecten op het snijvlak van literatuur, theater en film.

Ze maakte vanaf begin jaren tachtig talloze radio- en televisieprogramma’s over literatuur en theater voor omroepen en andere opdrachtgevers. Voor televisie realiseerde ze o.a. met Michel Kapteijns voor VPRO’s Villa Achterwerk WIZIWIK, een speels literair magazine met kinderen van zes tot zestien. Ze maakte schooltelevisie-series over literatuur en de series Schrijven van gedichten en verhalen, videofilmen en fotografie. (Teleac/NOT).

Ze was projectcoördinator van de eerste Nationale Voorleesdag en van De Blauwbilgorgel; een educatief literair radioprogramma voor jongeren (bekroond met de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Kunst- en Cultuureducatie 1999).

Van 2005 tot 2008 was ze projectleider van Leeskunssst… project versterking relatie CKV – literatuureducatie van Stichting Lezen en tot het studiejaar 2010/2011 gaf ze, tot het vak van het curriculum verdween, colleges jeugdliteratuurbeschouwing aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (Faculteit Theater; Schrijfopleiding).

Ze was adviseur van het Fonds voor Cultuurparticipatie en voorzitter van het bestuur van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs. Voor de Nederlandse Taalunie was Marja Käss tot 2013 webmaster van de site www.literatuuronderwijs.org

23 januari 2015 werd Een land van waan en wijsgeschiedenis van de Nederlandse jeugdliteratuur feestelijk gepresenteerd in het Letterkundig Museum in Den Haag. Samen met Helma van Lierop-Debrauwer, hoogleraar jeugdliteratuur aan de Universiteit van Tilburg, schreef Marja Käss een van de hoofdstukken: Verhalen op de planken; Jeugdtheater en jeugdliteratuur.  (Cultureel nieuws)